Tuhannet buddhalaiset pyhiinvaeltajat kiertävät aamuauringossa kylpevää Potalan palatsia, joka levittäytyy Lhasan keskustan Marpo Ri -kukkulan rinteille, loistaen punamullan, okran ja puhtaan valkoisen väreissä.
Rukouskellot helisevät ja myötäpäivään palatsia ympäröiviä katuja kiertävät pyhiinvaeltajat mumisevat ääneen pyhiä säkeitä. Vannoutuneimmat liikkuvat suoristaen itsensä vaakatasoon kadulle jokaisen askelman jälkeen. Liikkeen nimi on chak tsel, ja sen eri vaiheet osoittavat kunnioitusta lamalle, Buddhalle, dharmalle sekä munkeille.
Jotkut ovat kulkeneet ainoastaan chak tsel –liikkeellä palatsille kotoaan Lhasasta, toiset jopa tuhansien kilometrien päästä muualta Tiibetistä. Äärimmäisen rankka matka voi kestää kuukausia.
Vaikka suurimpiin intohimoihin ei kuuluisikaan juosta kamera kourassa nähtävyydeltä toisella, on maailmassa joitain paikkoja, joiden väliin jättäminen on kokemusten ja henkisen pääoman kartuttamisen kannalta typerää.
Potalan palatsi Lhasassa on yksi näistä paikoista.
Vaikka Potalaa kuvaillaankin virallisesti museoksi, ei sisällä tarvitse odottaa väsähtäneitä muinaismuistoja tai huonolla englannilla opaskylttien tekstejä molkottavia, säriseviä ääninauhoja.
Niitäkin saa halutessaan, mutta Potalan ydin on jossain muualla.
Palatsi toimi Tiibetin poliittisena ja hengellisenä keskuksena 1600-luvulta aina vuoteen 1959, jolloin Tiibetin epäonnistuneen kansannousun seurauksena nykyinen dalai-lama, Tenzin Gyatso, pakeni Tiibetistä Intiaan.
Vaikka poliittista valtaa ei Potalassa enää käytetäkään, palatsin hengellinen merkitys tiibetiläisille on tänäkin päivänä ilmiselvä.
Kun palatsiin haluava on ensin kiivennyt huipulle vievät 300 kiviaskelmaa, jotka Lhasan ohuen ilman vuoksi saavat kovakuntoisemmankin huohottamaan holtittomasti, avautuu aikamatka menneisiin aikoihin. Kaikkialla ahtaiden sisätilojen käytävillä kiertää pyhiinvaeltajia, jotka lahjoittavat jumalkuville pieniä seteleitä ja polttavat rasvaa siihen tarkoitetuissa astioissa. Liekin on tarkoitus ohjata heitä seuraavassa elämässä.
Loputtomasti jatkuvat kammiot ovat katosta lattiaan pullollaan koristeellisiin rasioihin säilöttyjä dalai-lamojen kirjoituksia sekä maalauksia ja veistoksia, jotka kuvaavat menneiden dalai-lamojen elämää, buddhalaisuuden symboleita ja erilaisia jumalolentoja. Potalassa on myös kuolleiden dalai-lamojen haudat, joista tärkeimmät on vuorattu tonneilla kultaa. Epäselvää on, mihin nykyinen dalai-lama haudataan hänen maallisen taipaleen päätyttyä.
Käsin kosketeltavan hengellisen tunnelman kruunaa kaikkialla leijaileva palavan rasvan ja suitsukkeiden makea tuoksu.
Palatisissa sijaitsee myös dalai-laman asuin- tai työskentelytilat, jotka hämmästyttävät vaatimattomuudellaan. Hämärät salit on toki koristeltu kauttaaltaan värikkäillä symboleilla ja tiibetinkielisillä teksteillä, mutta kaikki ylimääräinen hienostelu puuttuu. Talvisin kalseankolkossa kivipalatsissa on myös korkeimman hengellisen johtajan ollut tyytyminen vaatimattomaan elämään.
Kuvaaminen on sisätiloissa kielletty, minkä ymmärtää hyvin, kun yrittää luovia hartaasti meditoivien tiibetiläisten keskellä. Salamavalon kanssa säheltävä turisti olisi hieman kuin suomalaisiin häihin tai hautajaisiin eksynyt, eksotiikannälkäinen kuokkavieras. Hyvin epätoivottu, siis.
Pikavuoro vietti tänään todellista kulttuuripäivää, mikä on Tiibetissä lähes pakollista tai ainakin hyvin, hyvin palkitsevaa. Potalan lisäksi piipahdimme Jokhangin temppelissä, joka sijaitsee keskellä vanhaa Lhasaa.
400 000 asukkaan Lhasahan jakautuu uuteen ja vanhaan puoleen, joista uusi, läntinen puoli on vahvasti kiinalaistunut. Itä-Lhasa pyrkii pitämään kiinni tiibetiläisestä identiteetistään, talot ovat vanhempia ja ihmiset pukeutuvat perinteisiin tiibetiläisasuihin.
Päivän kiertely auttoi ymmärtämään, miten konkreettista, arkipäiväistä ja aitoa tiibetiläisten suhtautumineen uskontoon on. Täällä ei tarvita kampanjoita kirkosta eroamisen tai siihen liittymisen puolesta eikä pohdiskella lehtien yleisönosastokirjoituksissa, mikä säkeistö vanhoista virsista on soveliasta laulaa koulun kevätjuhlassa ja mikä ei.
Uskonto on osa elämää, elämä on osa uskontoa. Myös tällaisen vanhan pakanan on pakko arvostaa hengellisyyttä, joka perustuu kaiken olevaisen kunnioittamiseen, itsensä tutkimiseen ja omien juuriensa arvostamiseen.
Yhden päivän perusteella on Lhasasta vielä vaikea sanoa mitään järkevää ja lopullista, enkä aio esittää, että olisin saanut jonkinlaisen kokonaiskuvan kaupungista. Hengellistä, hieman mystistä, aasialaista – tässä järjestyksessä. Mutta myös pikaruokaloita, Apple Storeja sekä kiinalaispankkien valtavia konttoreita.
Ehkä päivän suurin oivallus on, ettei Lhasaa tai Tiibetiä voi ymmärtää kulkemalla yhtäkään helppoa tietä.
Morjensta aurinkoisesta ja vähän kylmästä Salosta,
Teillä on ollut upeat maisemat ja nähtävyydet siellä ylhäällä. Mietin juuri, miten pärjäsitte niitten rappujen kanssa – eikö niitä ollut 300 – ja vielä ohuessa ilmassa. Mä olisin kuukahtanut sadan jälkeen totaalisesti.
On kaiketi ainutkertainen kokemus käydä siellä ja ottaa kuvia mistä voi ottaa, nämä kuvat tuovat jotenkin elävästi sen olotilan mikä siellä vallitsee. Tuottaa hyvää mieltä kun katsoo ryhmäänne ja iloisuuttanne paikassa kuin paikassa. voi kunpa olis itsellä joskus rohkeutta mennä tuollaiselle reissulle ja tuollaisiin paikkoihin. Tämä on niin turvallista ja vaivatonta seurata matkaanne olohuoneen lämmössä kaffekuppi vieressä.
Viettäkää ikimuistoisia aikoja siellä Tiibetissä, minä seuraan monien muiden tavoin teitä jatkuvasti …
Lämmöllä – Eija
Kiitos hienoista kuvista sekä selkeästä kerronnasta Terolle..!
Eipä olisi Lhasa tullut mieleen koskaan ilman teitä.
Nyt olen sitten minäkin käynyt Tiibetissä….ainakin melkein.
Hyvää loppumatkaa ..!
”Ehkä päivän suurin oivallus on, ettei Lhasaa tai Tiibetiä voi ymmärtää kulkemalla yhtäkään helppoa tietä.”
Erittäin hyvin sanottu!
Niin kaunista ja ihmeellistä, että minulla tuli liikutuksen kyyneleet silmiin…
Kyllä minä tuonne vielä jonain päivänä matkustan.
Kiitos hienosta raportista ja häikäisevistä kuvista. Olette niin onnekkaita kun saatte olla siellä, ja nähdä tuota tuhansia vuosia vanhaa kulttuuria ja kokea sen ilmapiirin. Juurikin kun tärkeimpänä ajatuksena on kaiken elollisen kunnioittaminen ja nöyrä asenne elämää kohtaan. <3
Jälleen kerran suurkiitokset upeasta tarinankerronnasta ja tajunnanräjäyttävistä kuvista, joissa valo ja kuvauskulmat ovat kunnossa! Mystinen Tiibet on ollut aina yksi unelmieni vieraulukohteista.
Aikamoista turistireissua siellä vedätte, muistuttaa eläkeläisten karjalankierrosbussiretkeä. Mutta niinhän se on… ei ne paikat mutta ne ihmiset. Mutta ne ihmiset… Kivannäköinen reissu, tsemppiä hei! Muistakaa tipata ja tinkiä! Ja käsidesiä kanssa!
Terveiset talvisesta Salosta.
Matka on aivan huikea. Jännitys vain tiivistyy. Halit kaikille.
Tiina
Jou!
Olen lukenut tätä matkapäiväkirjaanne vasta Kiinan rajalle asti, vaikka tähän kohtaan tämän kommenttini paiskaankin:
Tarina on kyllä ihan mielenkiintoista -, rentoa luettavaa, mutta en ole yli puoleen vuosisataan
nähnyt missään näin paljon huonoja kuvia ”yhdellä kertaa”! Ihan silmiin koskee!
Lähimmäksi esimerkiksi voisi ottaa vaikka tuon ”Potalan Palatsin”:
Miksi helkatissa kohteen -, tai henkilön yläpuolella pitää olla vielä metri -, tai kilometri tyhjää tilaa?
Oletko koskaan katsellut televisiota, käynyt elokuvissa, tai lukenut lehtiä? Mikäli vastaus on myöntävä,
et ole oppinut mitään näkemästäsi!
Huonoja kuvia saa kyllä ottaa. Ei siinä mitään. Otan usein itsekin, mutta ei niitä tarvitse julkaista missään!
Kotiin palattua suosittelisin – vastaisuuden varalle – luettavaksi vaikka jotain John Hedgecoen
valokuvauskirjaa. Muutkin vastaavat käy mainiosti.
Sitten, kun saavutte Thaimaaseen, jospa siellä pään -, tai kohteen päällä olisi enää centti tyhjää tilaa?
…hyvä, jos sitäkään.
HOX: Bangkok Motor Show BITECissä 25.o3. – o5.o4. Kannattaa käydä, jos sattuu olemaan lähettyvillä!
Minusta näissä matkakuvissa ei ole tärkeintä että valotus, suljinaika yms. ovat kohdallaan, vaan se että tunnelma välittyy, ja se näissä kuvissa kyllä välittyy.
Vedä käteen,,,,kaikkitietävä! Tää pallo pyörii ilman sinuakin……….!!!!
Siis Pig Digille takoitetu viesti…
r ja t jäi pois edellisestä tekstistä….eli tässä ne puutuvat…hah.hah.hah….pienessä kupissa….!
Olen samaa mieltä tuosta kuvien tyhjästä tilasta – siis onhan tuo taivas kaunis, mutta kyllä se on tullut jo esille monissa aiemmissa kuvissa, joten sen voisi jo jättää vähemmälle.
Hi big!
Et ehkä ajatellut, että valokuvilla viestitään muutakin kuin sitä, että onko se ”täydellinen”.
Minusta kuvat kertovat siitä, että ollaan lähellä taivasta, henkevyydestä, korkeuseroista, ihmisen pienuudesta maailmankaikkeudessa, jne.
Tilanne- ja matkakuvat ovat eri asia kuin taidekuvat. Molempia tarvitaan.
Itselläni yksi sadasta on ”nappikuva” matkakuvista, mutta matka niiden avulla kerrottuna jäisi vähän vajaaksi.
Annetaan kaikkien kuvien kertoa ja nautitaan niistä – minä ainakin nautin. KIITOS!
PS. Mieleni alkaa tekeä poelipaikoille, vaimoa juuri suostuttelen.
Oletpa tyhmä, jos joku asia häiritsee sinua ja pipokin on kireä, älä purkaa sitä täällä, minusta kaikki aivan ihanaa ja olen hengessä kaiken aikaa mukana .
Jatkakaa samaan malliin, suurin osa meistä todella tyytyväisiä . terttu
Hei, se taivas niistä kuvista juuri tekee niin huikean. Jos haluat katsella vain rakennusten ym kohteiden yksityiskohtia, mene jonnekin muulle sivustolle missä niitä esitellään. Kuvaajalle siis kiitos että tunnelmat välittyvät. Suomessakin lauletaan sinisestä taivaasta, se vaan ei koskaan ole noin syvän sininen. Tsemppiä matkalaisille, pian pääsette lämpimämpiin paikkoihin. t: reiska & aila
Kyllä nuo rakennukset on ihan jees mielenkiintoisia,mutta tuo taivas.Mahtavan sininen,voi taivas sentään…..kunpa joskus itekkin tuonne pääsisin!
Tarkotin tietenkin Tiibettiä ja Lhasaa.
Päinvastoin, ihania kuvia pitkin matkaa ollut – elämänmakuisia. Ei kaiken tässä maailmassa tarvitse olla niin viimetteen päälle, editoituna tai tiptop sliipattua.
Kiitos kun avasitte ikkunat Tiibetiin meille – taivas on kieltämättä upean sininen siellä 🙂
Tiibettiä sanotaan maailman katoksi,kuvista se tulee hienosti esiin!Kiva,että se on noin kauniin sininen.
Kiitos ihanista kuvista ja mukavasta kerronnasta,on ihana olla matkassanne,eikä välitetä tuon Pig Nickin kommentista,eikä muistakaan paskantärkeistä huomauteelioista:)
Kyllä mamma tietää,lienevätköhän nuo narisijat hieman kateellista porukkaa?Itse kyllä pääsen tunnelmaan mukaan,kun ollaan noin korkealla,niin taivas on kattona.Kuvat tuovat erittäin hyvin esiin tämän tunnelman!
Voi tiibet!!! Tämä itsesyytösten määrä on hirveä! Täälä lomautettuna ja turhautuneena duunailen moottorisahan kanssa lämmintä ensi talveksi, kun voisin olla maailman katolla. Päästää nyt elämä käsistään: tyhmä mikä tyhmä. Mutta tästä täytyy ottaa opikseen, enää koskaan en vastaavaa tilaisuutta päästä käsistäni vapaaehtoisesti!!!
Nauttikaa puolestanikin reissusta ja KIITOS loistavasta kerronnasta ja elämänmakuisista kuvista! Itsekidutustahan tämä on joka päivä seurata, missä seikkailijat menevät ja kokevat. Joka hetkestähän ei koskaan pitkällä matkalla osaa nauttia, mutta kisaväsymyksen hetket voi aina elää uudestaan kuvien ja muistojen myötä. Kovasti ottakaa ” flunssalääkettä” , auttaa yleensä moneenkin vaivaan…
Älä vaan pistä omaisuuttas myyntiin huutonettiin,ajattele perhettäsi…..,tämä on vaan tällanen välikevennys…..tuskaa tämä tuottaa mullekin,mutta minkäs teet….hohhoijaa!
minustakin jo alusta lähtien monissa kuvissa on liikaa TYHJÄÄ olkoonki vaikka ihanaa taivasta
ei muuten mutta kuvia saisi silloin mukaan enemmän
ja varsinkin jos nettiyhteys väliin pätkii (nettitikulla) niin todelliset kuvan aiheet saisi esiin
eikä vain pelkkää taivasta…
Kyllä näin on, samaa mieltä sinunkin kanssasi. Eikä välitetä noista, jotka meitä rakentavaa kritiikkiä antavia haukkuvat ”kateellisiksi” ”marisijoiksi” yms. tai käskevät vetämään käteen tms. Kyllä meilläkin on aivan yhtäläinen oikeus kommentoida ja tuoda omat mielipiteemme esille.
Kaikki te turhan marisijat, jos teillä on todella pipo kireellä älkää pilatko meidän muiden lukijoiden oloa täysin tarpeettomilta narinoilta, näitä ei ole pakko katsoa tai lukea ja jos häiritsee maksakaa porukalle ammatti kuvaaja mukaan, turha määkiä ,kun ei oo senttiäkään liossa. terttu
Tiibetin taivas on minusta maailman kaunein. Kyllä sitä kelpaa vähän kuvissa näyttääkin. 😉
Terolla on kuvaus ja kerronta hyvin hallussa. Jatka samaan malliin! Seikkailua on mukava seurata ja kuvat välittävät tunnelmaa erinomaisesti.
Todella upeita kuvia ja Terolla on kyllä sana hallussa – KIITOS! Blogin seuraaminen on
päivän kohokohta! Hyvää Ystävänpäivää sinne reissunpäälle Kummipojalle ja koko porukalle!
Halauksin!
Hyviä kuvia kaikki, jok´ikinen. Saivartelua jonkin taivaan paljouden parjaaminen. Se sopii matkakuviin ja maisemakuviin erityisesti. Ja kerronta se on myös mahtavaa, hyvin pääsee rattaille mukaan missä menettekin. Jatkakaa hyvällä onnella edelleen. Me täällä kotimaassa ootellaan ennätyspakkasia…
Tiedän ettet Tero välitä typeristä kommenteista, vaan jatkat omaan persoonalliseen ja huikeaan tapaasi kertoa upeasta matkastanne hienoin sanakääntein ja kuvin. Osaat todella vangita tunnelman! Toiset meistä vaan haluavat valitettavasti kaivaa kaikesta aina negatiiviset asiat esille ja pitävät omia näkemyksiään ainoana ja oikeana totuutena… *huokaus*!
Nauttikaa matkastanne ja ainutlaatuisista kokemuksistanne! Reissaajan äitinä en ole ikinä ennen päässyt tällä tavalla matkaan mukaan! Lähes koen olevani siellä, jos en ihan just siinä mukana niin ainakin kärpäsenä katossa…
Flunssatkin hellittävät ennen pitkää, ja toivottavasti kukaan ei tarvitse lääkäriä. Lämpöä kohti olette menossa.
Terkkuja kaikille ja halaus Tuomakselle!
Hei matkalaiset!
Kyllä teillä on ollut mielenkiintoinen retki, kaikki kuvat ja matkakertomukset antaa hyvän kuvan kyseisistä paikoista.
Toivotaan, että flunssa saadaan nitistetyksi.
Täälläkin on ollut tänään sininen taivas ja aina se saa mielen iloiseksi!
Hyvää jatkoa matkallenne!
Aivan mahtavia kuvia, erityisesti perhe nousemassa portaita on huikea. Selvästi Terossa on kuvaajan vikaa. Koomista lukea näitä tiettyjä henkilöitä, jotka luulevat olevansa kaikessa päteviä. Neuvoja jaetaan kirjoittamisesta, kuvaamisesta, kommentoinnista ja markkinoinnista. Todellinen moniosaaja mielestään.
Hienoa työtä reportterilta sekä kuvien että tekstin osalta. Kohta alkaa jo pelottamaan, että mitä sitten kun reissu loppuu… 🙂
Vaikka blogi onkin ollu ihan kiinnostavaa luettavaa ja kuviakin on katsellut ilman päänsärkyä, niin aina on mahdollista parantaa? Eli kannattaa kyllä kuunnella myös noita kommentteja siitä, että sommitteluun ja kuvan rajaukseen voisi kiinnittää enemmän huomiota. Se että kuvassa on puolet taivasta tai että ihmiset, joita kuvataan ovat pienenä kuvan keskellä eivät kyllä kuvia paranna, vaan niistä saisi pienellä vaivannäöllä vieläkin parempia. Se ”upea” taivas tulee kyllä vähemmälläkin ilmaistua ja tarvitsee kuvan sisällöksi muutakin ollakseen upea. Tienpäällä ei aina toki ole aikaa ja mahdollisuuksia hifistelyyn, joten hyvä näinkin. Mutta jos kirjoittaa ja kuvaa julkisuuteen siten, että on palautemahdollisuus, täytyy ja myös kannattaa kuunnella ainakin rakentavaa kritiikkiä?
Aivan näin! Kiitos sinulle ”Hernettänenään?” Ei kukaan asiaa tunteva tekijä (esim. matkareportteri Tero) varmaankaan vedä ns. hernettä nenään noista krittiikkikommenteista vaan haluaa toki viisaasti ottaa oppia rakentavasta palautteesta. Se kyllä on ymmärrettävää, että jotkut läheiset eivät siedä minkäänlaista kritiikkiä, mutta se on toisarvoinen seikka.
Sorry nyt vaan äitylit sun muut, mutta tämä ei tietääkseni ole mikään ihan pelkästään omaisille sun muille läheisille tarkoitettu palsta vaan myöskin muut tämmöisestä matkasta kiinnostuneet ovat aivan oikeutettuja seuraamaan tätä matkaa ja myöskin antamaan kommentteja siitä, mitä itse kokevat oikeaksi.
Kyllähän sitä toisaalta ymmärretään, että matkalaiseten omaiset ovat kovinkin herkillä mielin, mutta kun tästä matkasta on tehty tälläinen julkisuusjuttu, niin ette te voi omia täysin tätä itsellenne.
Moro
Ihan asiallista palautetta kuvista, kiitokset siitä. Varmasti valokuvausta enemmän harrastanut tai ammattivalokuvaaja löytää paljon virheitä niin valotuksessa kuin rajauksissakin. Tuntuu tämäkin jakavan mielipiteet aika rajusti, toiset pitävät tyylistäni, toiset eivät. Mutta esim. tuota viimeistä kuvaa kun katselee, niin kieltämättä parannettavaa on ihan kuvausteknisesti.
Se on tätä nykyaikaa lehtienkin toimituksissa, kun täytyy kirjoittaa, kuvata ja ottaa vielä videotakin – useimmiten joku osa-alue hieman kärsii 😉
Antakaa palautetta tulla jatkossakin, kun siihen kerran on mahdollisuus. Kenenkään on turha murehtia mistään nenistä ja herneistä, useimmiten suora palaute toimii huomattavasti paremmin, kuin kautta rantain surffailu.
Nyt syömään aamiaista ja jälleen Shigatsesta kohti Lhasaa.
Voikaa hyvin,
-t
Kiitos paljon Tero vastauksestasi!
Ymmärrän jotenkuten kommentit joiltakin, jotka eivät siedä mitään kritiikkiä. Kuitenkin uskoisin, että itse tajuat ottaa ns. onkeesi ja mitä taas et….
Oikein hyvää jatkoa sinulle ja koko porukalle!
Kiitos Tero
Tuo vastauksesi helpotti. Minäkin mutisin jotain jutuistasi kauan sitten.Ja senjälkeen harmitti. Ilmeisesti osaat olla mutinoiden yläpuolella.
Mutta ne ovat mehevöityneet, ne jutut. Niistä saa enemmän irti, olet tosi kehityskelpoinen kaveri.
On niin kova hinku olla reissussa mukana että haluaisin heti tietää kaiken!
Pääasia että kuvia on mahd. paljon. Niitä voin katsella aina uudestaan ja löytää uusia asioita.
On se ihme miten netti yleensä toimii tuollakin maailman katolla!
Kiitos sinulle ja teille kaikille, pysykää terveinä ja jatketaan mahtavaa matkaa!
Samaa mieltä kuvista, noiden näpsijä ilmeisesti saa myös palkkaa. Ammattitasoa ei vaadita, mutta jos edes joku taso. Meininki sentään välittyy, mutta samalla vaivalla saisi kyllä parempia kuvia.